Čokoládová Bounty mňamka!



Jednoduchý a vynikající koláč, připravený z kynutého těsta. Doslova čokoládová extáze! Pokud máte rádi kokos, určitě si vyzkoušejte připravit tento závin, plný kokosové nádivky a mléčné čokolády. Pokud nemáte rádi mléčnou čokoládu, můžete ji vyměnit za hořkou, kvalitní (vysoce procentní) čokoládu s příchutí nebo bez.
suroviny:

těsto:

⇒ 250 g polohrubá mouka,
⇒ 25 g čerstvé droždí,
⇒ 50 g kr. cukr,
⇒ 50 g másla,
⇒ 80 ml teplé mléko,
⇒ 1 ks vajíčko,
⇒ špetka soli.

  Náplň:

⇒ 120 ml mléka,
⇒ 70 g kr. cukr,
⇒ 20 g másla,
⇒ 1 lžička vanilkový extrakt (nebo 1 bal. Vanilkový cukr, případně 1 lusk vanilky),
⇒ 100 g kokos,
⇒ 2 bal. mléčná čokoláda.

  Na potření:

⇒ 2 ks žloutky,
⇒ malé množství vody.

postup:

1.

Do teplého mléka přidáme kr. cukr, čerstvé droždí a 1 lžíci polohrubé mouky. Necháme vykvasit kvásek. V druhé misce si smícháme ostatní suroviny potřebné pro přípravu těsta, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout (trvá to cca 20 minut). Následně těsto přesuneme do misky, kterou jsme potřeli olejem a zakryjeme utěrkou a odložíme do lednice na minimálně 4 hodiny / můžeme si těsto připravit i večer a v chladničce může stát i celou noc /.

 

 
2.

V případě, že se vám nechce čekat za kynutým těstem, jako alternativu můžete zvolit listové těsto, které zakoupíte v obchodě.

3.

Druhý den / nebo po uplynutí 4 hodin / těsto vyndáme z ledničky a necháme ho na pracovní desce stát 30 – 40 minut, aby získalo pokojovou teplotu.

4.

Připravíme si nádivku. Mléko, máslo, cukr a vanilku zahřejeme na mírném ohni (hmotu nevaříme, jen ohříváme). Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme a za stálého míchání přidáme kokos a necháme vychladnout.

5.

Na pomoučeném pracovní desce těsto rozválíme na tenký plát. Do středu umístíme kokosovou nádivku a na kokosovou nádivku položíme celou mléčnou čokoládu.

bounty1

 

 
6.

Strany cesta si nadrežeme ostrým nožem a začneme postupně překládat jednotlivé části, abychom vytvořili „župan“. Takto připravený koláč necháme ještě kynout cca půl hodinu – nezapomeneme zakrýt koláč utěrkou, aby nám těsto nevyschlo.

7.

Před pečením povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali malé množství vody. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů do zlata.

bounty2

bounty4

 

 
bounty3

Dobrou chuť!

loading...