Čím našemu tělu prospívá hřebíček? Přečtěte si jeho blahodárné účinky!



Hřebíček je koření, které si většina z nás spojuje s vůní cukroví a vánoc. Tento druh má však spoustu zdravotních výhod.

Hřebíček má antibakteriální, antimykotické, antiseptické, protizánětlivé a analgetické vlastnosti, kterých lze využít u celé řady zdravotních potíží – bolesti zubů, kašel,zažívací potíže.

Eugenol poskytuje nejen aroma, ale i léčivou sílu.

Vlastnisti

1) Analgetické a antiseptické vlastnosti využijeme při bolestech zubů a krku nebo zánětech dásní.

2) Detoxikuje tělo a to díky tomu, že zvyšuje krevní oběh a tím čistí tělo od toxinů. Také posiluje imunitu.

3) Podporuje vykašlávání, uvolňuje v krku hleny a pomůže lépe dýchat.

4) Zvýší metabolismus tím, že zvyšuje produkci slin v ústech. Ty jsou důležité pro trávicí procesy.

5) Je účinný při zažívacích obtížích, především podporuje vylučování trávicích enzymů a tím zvyšuje proces trávení.

6) Působí jako ústní voda – ničí choroboplodné bakterie v dutině ústní a pomáhá odstranit problémy jako je například zápach z úst.

7) Reguluje hladinu cholesterolu v krvi a působí preventivně proti kardiovaskulárním obtížím.

8) Má protizánětlivé účinky, kterých lze využít při artritidě či podobných zánětlivých stavech.

Používání

Aby bylo možné využít všech zdravotních výhod hřebíčku, měl by být konzumován ve formě čaje, který lze připravit velice jednoduchým způsobem – lžíci koření přidáte do litru vody a vaříte asi 10 minut. Poté necháte vychladnout. Pro dosažení nejlepších výsledků pijeme tři šálky denně.

Hřebíčkový olej

Na jeho výrobu použijeme 30 gramů hřebíčku a olej (olivový, slunečnicový). Směs je prospěšná pro nehty – léčí jejich různé infekce, podpoří pevnost.

POZORhřebíček může mít negativní účinky u těhotných a kojících žen. Není vhodný pro děti do 6 let a ty, kteří trpí gastrointestinálními problémy a neurologickými poruchami

loading...