5 Top polévek, po kterých bude váš trávicí systém fungovat jako hodinky. Nedám na ně dopustit



Polévka je zázrak, který pohladí žaludek a připraví nás na druhý chod. Je to poměrně mladý pokrm, protože po světě se začal rozšiřovat přibližně před 400-500 lety. K dnešnímu dni je na světě kolem 150 hlavních druhů polévek, které jsou dále rozděleny až do několika tisíců druhů.

Je polévka užitečná? Měli bychom ji jíst každý den? Generace starých maminek se s jistotou shodnou na tom, že život bez polévky ani nemohl existovat. Avšak najdou se i odborníci, kteří jsou přesvědčeni, že opěvování polévek je někdy v skutku přehnané.

Faktem ale je, že polévky jsou výživné, snadno a rychle stravitelné, ale také uzdravující. Určitě by se jim neměly vyhýbat lidé s nízkou váhou, pokud jsou po nemoci nebo nemají chuť k jídlu. Kuřecí polévka například obsahuje látky, které zmírňují příznaky nachlazení.

První chod hlavního jídla má méně kalorií než dušené či smažené jídla, a navíc jejich výživové hodnotě to nic neubírá – důležitý fakt zejména pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Pokud máte rádi chutné polévky a rádi zkoušíte nove recepty, nabízíme vám několik tipů na jejich přípravu!

Polévka s masovými kuličkami


2 litry vody
200 g mletého masa
100 g mrkve
300 g brambor
100 rýže
40 g zelené cibulky
Sůl, pepř a bylinky podle chuti
bobkový list

Postup

Nechte si v hrnci sevřít vodu a vložte do ní nastrouhanou mrkev spolu s bramborem.
Z mletého masa si vytvarujte kuličky.
Když budou brambory hotové, přidejte do polévky masové kuličky, rýži, bobkový list, sůl a pepř.
Pro koncem přidejte nasekanou zelenou cibulku a bylinky. Dobrou chuť!

Sýrová polévka


1,5 litru vody
100 g taveného sýra
1 středně velká mrkev
1 středně velká cibule
4 středně velké brambory

Postup

Očistěte si brambory, nařežte si je na menší kousky, zalijte je vodou a dejte vařit.
Nastrouhejte si mrkev, najemno nakrájejte cibuli a orestujte na rostlinném oleji.
Mrkev s cibulí a sýrem přidejte k bramborám.
Vše promíchejte a počkejte, dokud se sýr zcela neroztaje. Posolte podle chuti a nechte vařit 30 minut. Hotovo!

Sýrová polévka s masem


400 g kuřecích prsou
2 brambory
1 větší mrkev
180 g taveného sýra
2 litry bujónu nebo vody
bylinky
Bobkový list, nové koření
Sůl a pepř podle chuti

 

Postup

Kuřecí prsa si nařežte na kostky střední velikosti.
Očištěné brambory nakrájejte na kostky a mrkev na kolečka.
Maso si osmažte na pánvi s malým množstvím olivového oleje.
Připravte si bujón a když začne vřít, přidejte k němu bobkový list, nové koření a kuřecí prsa.
Snižte plamen a povařte 7-10 minut.
Přidejte mrkev a vařte dalších 10-15 minut.
Po uplynutí času přidejte tavený sýr a důkladně promíchejte, aby se sýr roztál.
Osolte, opepřete a dochuťte bylinkami. Promíchejte odstraňte ze sporáku a můžete servírovat!

Zeleninová polévka


1 mrkev
1 cibule
Hrst bílého zelí
1 čerstvá okurka
3-4 rajčata
1/2 papriky
Sůl podle chuti

Postup

Nejdříve si očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu.
Následně si zeleninu začněte ukládat do hrnce podle následujícího vrstvení: 1. vrstva – mrkev, 2.vrstva cibule, 3.vrstva zelí, 4.vrstva okurka, 5.vrstva rajčata, 6.vrstva paprika.
Přikryjte hrnec a nechte zeleninu dusit ve vlastní šťávě na malém ohni po dobu 25-30 minut. Pokud je to nutné, můžete přidat trochu vody. Pravidelně hrncem zatřeste.
Potom do hrnce vylijte vařící vodu, osolte, přiveďte k varu a vypněte.
Polévka je hotová – můžete ji ozdobit koprem, petrželkou a smetanou.

Mléčná zeleninová polévka


1 litr mléka
400 ml vody
400 g brambor
400 g květáku
100 g mrkve
300 g zeleného hrášku
20 g másla
sůl

Postup

Nakrájejte si mrkev na kostky a osmažte ji na polovině másla.
Květák si rozdělte na menší kousky.
Očištěné brambory nakrájejte na malé kostičky.
Dejte si sevřít mléko a odstraňte z něj vzniklou pěnu na povrchu.
Přiveďte si vodu k varu, osolte ji, přidejte brambory, květák a o něco později i mrkev.
Vařte na slabším plameni po 15 minutách přilijte mléko a vařte, dokud nebude vše měkké.
Nakonec přidejte zelený hrášek, hrnec přikryjte a nechte na vypnutém sporáku dalších 15 minut.

Při servírování si na vrch polévky můžete položit kousek másla. Dobrou chuť!

Loading...