3 tipy na čokoládovou polevu, díky kterým se vám už nikdy při krájení nebude lámat



Známe to asi všechny. Spokojenost s koláčem či dortem, které jsme vytvořili, nás odpálila do výšin. Pochválil nás manžel, děcka se těší a vy už čekáte na hosty, kteří se mají zastavit na odpolední kávičku a koláček.

Co se však stane. Jdeme krájet výtvor, na kterém je čokoládová poleva, což ne vždy dopadne dobře. Přestože si nůž namočíme v horké vodě, čokoládová poleva popukání. Nadšení je pryč, na řadu přichází stres z toho, jak jdeme výrobek servírovat. S těmito tipy se vám to už nikdy nestane.

Tip číslo jedna

cokoladovapoleva1

 

 

100 gramů másla

3 lžíce kakaa

1 lžíce hladké mouky

1/2 lžíce moučkového cukru

5 lžic mléka

vanilkový extrakt

postup:

Do hrnce dáme 50 gramů másla, kakao, hladkou mouku, cukr a mléko. Směs přivedeme do varu a neustále mícháme. Když je hmota rozpuštěna, přidáme ještě 50 gramů másla a vanilkový extrakt. Pokud se nám zdá hmota příliš hustá, přidáme trošku mléka.

Tip číslo dvě

cokoladovapoleva2

 

 

150 gramů hořké čokolády

1 lžíce kakaa

1 hrnek cukru

0,5 šálku vody

postup:

Ve vodní lázni si rozpustíme 150 gramů kvalitní hořké čokolády a přidáme cukr, kakao a vodu. Směs ohříváme na mírném plameni dokud nezhoustne.

Tip číslo tři

cokoladovapoleva3

125 ml smetany na šlehání

125 gramů čokolády

postup:

Smetanu na šlehání si vylijeme do hrnce a ohříváme ji na mírném plameni. Dávejte si ale pozor, abyste ji nepřivedli k varu. Tehdy se stane to, že smetana dostatečně neztuhne. Teplou smetanu odstavíme bokem a nalámeme do ní čokoládu. Mícháním se čokoláda rozpustí a když bude mít pokojovou teplotu, můžete ji navrstvit na koláč.

Jak připravujete polevu vy? Máte nějaké osvědčené tipy? Dejte nám vědět v komentářích.

loading...