150 let starý recept na domácí štrúdl, který všem chutná již po generace.



Mnohým z nás se při vyslovení Makovka začnou sbíhat sliny. Většina z nás, si ale tuto dobrotu pouze koupí v obchodě. My Vám na takové pochoutky nabízíme jedinečný recept. Dobrou chuť.

Babiččin štrúdl

Těsto:
600 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
2 ks žloutky
50 g kvasnic
2 dcl mléko
250 g máslo.

l

 

 
Maková nádivka:

300 g máku
rozinky
1 dcl rumu
citrónová kůra
300g krystalového cukru
1,5 dcl vody

Z cukru a vody uvaříme cukrový sirup. Do horkého sirupu zamícháme mák a přidáme 1 dcl rumu a asi 3 proužky citronové kůry.

Ořechová nádivka:

300 g mletých ořechů
pomerančová kůra
300 g krystalového cukru
1,5 dcl vody

Do ořechů zamícháme horký cukrový sirup a asi 3 proužky pomerančové kůry.

 

[wp_ad_camp_]

 
Příprava závinu:

Ve vlažném mléku rozpustíme cukr, přidáme kvasnice a tím připravíme kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme žloutky, prošleháme a přidáme rozpuštěné máslo. Vše přidáme do mouky a šlehačem nebo nejlépe ručně vypracujeme těsto. Vytvoříme 4 stejné bochánky a necháme 30 minut odstát. Poté naplníme připravenou nádivkou.

Nádivku si rozdělte na stejné části (v případě, že bude někde nádivky mnoho, závin praskne).Hotový závin potřeme 3 krát rozšlehaným celým vejcem a 1 krát žloutkem. Dáme na 40-45 minut péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů. Nádivku po natření ještě posypeme rozinkami.

10112_bejgli_n-201510170206

loading...